Kristallen kroonluchters - van een kaars tot een LED gloeilamp


Een kristallen kroonluchter is geen anachronisme, zoals het in de huidige moderne tijd lijkt te zijn. Integendeel, u zou verbaasd kunnen staan over hoe mooi een klassieke kristallen kroonluchter staat in een modern interieur. Hij kan worden beschouwd als een teken van luxe. Vergeet de kroonluchters die uw grootmoeders thuis hadden.

Onze technologen en designers zijn vandaag in staat om de klassieke kroonluchter nieuwe flair en energie te geven. Met nieuwe technologieën en productieprocessen, die het geheel "anders" opvatten - op een moderne manier. En welke gloeilamp moet je gebruiken in een kristallen kroonluchter? Zelfs in zo'n klassiek product kunt u zonder zorgen een LED-lamp gebruiken.

Een eeuwenoude lichtbron die de mensheid al sinds de prehistorie in zijn primitieve vorm kent: de kaars. Onze voorouders hebben hem gebruikt sinds de tijd dat ze ontdekten dat vezels, of een stukje hout in gestold vet, licht geeft.

Reeds in de oudheid bleek bijenwas het meest geschikte materiaal voor de vervaardiging van kaarsen te zijn. Aangezien dit materiaal echter moeilijk te verkrijgen en dus ook vrij duur was, werden waskaarsen alleen gebruikt door de rijkste klassen van de samenleving. Anderzijds was het meest gemakkelijk verkrijgbare materiaal gedurende duizenden jaren talg, schapen- of rundervet. De stof die de kaars in 1854 de das omdeed, was kerosine. Pas 25 jaar later, in 1879, werd de gloeilamp uitgevonden, en de ontwikkeling ervan gaat gestaag vooruit. Dat is ongetwijfeld nodig, want wat is - eerlijk gezegd - de kroon op alle concertzalen, theaters, kastelen, paleizen, hotelfoyers, en misschien zelfs "alleen maar" huishoudens in de wereld? Dat is de legendarische kristallen kroonluchter.

Toen er nog geen gloeilampen waren, en men kaarsen gebruikte in de kroonluchters, was het veel ingewikkelder. De vetkaarsen brandden relatief snel, en als de kommen eronder niet groot genoeg waren, druppelde het vet op de vloer. Met waskaarsen ging het iets beter, maar die moesten ook vaak worden vervangen, om nog maar te zwijgen van het schoonmaken achteraf...

De originele gloeilamp van Edison had een koolstofvezel, die later werd vervangen door wolfraam, dat vandaag nog steeds wordt gebruikt. Vandaag de dag kunnen deze gloeilampen als gedateerd worden beschouwd, en ze worden langzaam uit de roulatie genomen. Hun grootste pluspunt is waarschijnlijk de prijs, en ook het feit dat hun helderheid soepel kan worden geregeld (verminderd). Ze hebben echter een zeer laag energierendement, tot 95% van de elektrische energie wordt omgezet in warmte. Meestal krijg je 40W, de 60W en hoger zijn een paar jaar geleden door de EU verboden.

Een efficiënter en jonger zusje van de wolfraam gloeilamp is de halogeen gloeilamp. De vezel ervan warmt op tot de hoogste temperatuur (dit zorgt voor een hogere lichtopbrengst) en ook een langere levensduur kan ermee worden bereikt (het is de halogeenverbinding die in de lamp wordt toegevoegd). Ook kunnen de meeste halogeenlampen worden gedimd. Een halogeenlamp met een vermogen van 28W kan een wolframlamp van 40W vervangen.

En tenslotte komen we bij de LED gloeilampen. Die hebben zeker de grootste sprong gemaakt in de laatste tijd. Ze werken op basis van halfgeleiderplaten, die elektrische stroom omzetten in licht. Ze hebben de langste levensduur (50 - 100 duizend uur), en ook de hoogste efficiëntie. Past een LED-lamp niet goed bij een klassieke kristallen kroonluchter? Misschien was dat vroeger het geval, maar vandaag is dat niet meer zo. Vandaag kunt u kiezen voor een verschijning die een klassieke kaars imiteert, zelfs met een klein vlammetje. LED-lampen kunnen de schoonheid van kristal aanzienlijk versterken en doen oplichten.

Ze zijn zeer goed bestand tegen trillingen en stoten, en wat energieverbruik betreft, hebben ze geen concurrent. Wij gebruiken 4W-lampen in onze kroonluchters.

Neem nu een kroonluchter met acht lampen in standaardformaat. Als we 8 wolfraamlampen van 40W zouden gebruiken, dan halen we een verbruik van 320W. Een wasmachine verbruikt 425W over 3 cycli, een plasma TV 344W in 3 uur.

Dus, is 320W voor een kroonluchter niet een beetje te veel? Met 4W LED lampen zal de kroonluchter een verbruik hebben van 32W. Dat betekent dat het verbruik zal dalen met 288W. Dat is niet bepaald een klein beetje, toch?

95% van de tijd hebben onze kroonluchters een smalle lampvoet, E14. Soms komt een brede lampvoet voor (vooral bij tafellampen), E27. Als u besluit om bij ons een kroonluchter te kopen, raden wij u aan om LED lampen met deze lampvoeten te kopen. U zult er geen spijt van krijgen :-)


Bezoek onze winkel met originele kristallen kroonluchters

Contact

Headquarters and Showroom:
ArtCrystal Tomes s.r.o.
Palackeho 3145/41 (JBX building)
46604 Jablonec nad Nisou
Czech Republic

Sarka Novakova
sales manager
novakova@artcrystal.cz
+420 739 551 115